Jak rozpoznat falešné nabídky práce

Všude kolem nás hledají nové zaměstnance. Ne všechny nabídky jsou však solidní. Někdy se může jednat dokonce o podvod, jen aby „pracovali zdarma“ nebo podvodníci budou chtít z vás dostat nějaké peníze.

Kde si najít práci?

Zde probereme, kde je nejlepší hledat práci, za kterou skutečně dostanete odměnu. V tomto případě by mělo být riziko minimální, abyste se nenechali oklamat nečestným zaměstnavatelem.

  • Úřad práce – V každém regionu nebo městě jsou pobočky ÚP. Pokud právě nemáte práci, můžete se zapsat do databáze nezaměstnaných, kteří aktivně hledají práci. Poté můžete prohlížet nabídky práce na internetu nebo se osobně vydat na úřad, kde budou k dispozici volná pracovní místa. Pokud narazíte na nespolehlivou nabídku, můžete o tom informovat pracovníky Úřadu práce.
  • Internetové stránky – Na internetu existují stovky stránek, na kterých můžete prohlížet volná pracovní místa. Většina z nich má ověřené nabídky, které tam publikují. Přesto však neexistuje záruka, že nenarazíte na nespolehlivou nabídku. Měli byste se vyhnout nabídkám jako „rychlý výdělek za 2 hodiny práce denně“ nebo „8-12 tisíc týdně za administrativní práci z domova“.
  • Přátelé – Dalším zdrojem informací o hledání práce mohou být vaši přátelé. Mohou vám zajistit nějaké pracovní místo nebo doporučit místo, kde se můžete ucházet o práci. Můžete se také sdílet zkušenosti z hledání práce.

Jakým nabídkám se vyhnout

Zde probereme, čemu byste se měli vyhnout při hledání práce, abyste se nestali obětí podvodníků. Je důležité, aby nikomu neplatili za zprostředkování práce ani za materiály nezbytné k výkonu práce. Nabídky, o kterých budeme mluvit, jsou široce rozšířené, především na internetu.

  • Práce na dálku – „Zaplať nám 500 Kč a my ti zaručíme práci. Nebudeš ji muset hledat sám/sama, ale my ji najdeme za tebe.“ Toto je příklad lstivé nabídky práce. Jejich jediným cílem je získat od vás peníze. Takové firmy nabízejí stejné návrhy, které jsou snadno dostupné na internetu.
  • Sestavování propisek | Lepení obálek – Tyto dvě manuální práce jsou dalším příkladem podvodu. Princip je stejný jako v předchozí nabídce. Konkrétně jde o nákup materiálů pro ruční práci, které jsou přeplaceny pětkrát. Až sestavíte všechny propisky, které byly v krabici, a slepíte všechny obálky, teprve pak si uvědomíte, že jste vyhodili peníze a nikdo vám za odvedenou práci nezaplatí. Tento případ, který se objevil na internetu, je již starý, načetli na něj stovky lidí a tvůrce tohoto konceptu by měl být již stíhán zákonem nebo být ve vězení. Připomínáme, že to jsou jen příkladové případy, ne všechny firmy, které nabízejí něco podobného, jsou podvod.

Rekvalifikace

Pokud už delší dobu hledáte práci a ještě jste nenašli tu správnou vzhledem k vašemu vzdělání, existuje možnost přeškolit se na obory, které vás zajímají. Důležité je zvážit, zda budete mít možnost zaměstnání ve vybraném oboru. Pokud jste registrováni na Úřadu práce, náklady na přeškolení by měly být hrazeny ÚP. Existuje mnoho přeškolení, které můžete vyzkoušet. Většina z nich trvá přibližně 3 měsíce, ale některé jsou kratší. To záleží na vybraném oboru. Po přeškolení budete mít lepší šance najít práci na trhu práce.